Welke tattoo machine moet ik kopen?

Welke tattoo machine moet ik kopen?

Om te beginnen kan je tattoo machines onderverdelen in twee groepen. De roterende en de coil/ spoel tattoo machines. In beide categorieën geldt dat het grote verschil hem zit in de kwaliteit van de onderdelen, en hoe de tattoo machines in elkaar zitten. Goedkope tattoo machines zijn simpel in elkaar gezet, wat resulteert in zwakke slagbewegingen, te veel gewicht en luide geluid trillingen. Dure machines daarentegen zijn stevig gebouwd, veerkrachtig en de vakmanschap resulteert in een soepele werking.

Korte historie Bijna 140 jaar geleden vond Thomas Edison een elektrische pen uit om het proces van het maken van duplicaten van inhoud te versnellen. Hij wist niet dat binnen 15 jaar iemand zou uitvinden hoe hij zijn elektrische pennen, Stencil-Pens genoemd, kon omzetten in roterende tatoeage machines. Die persoon was Sam O'Reilly, die in 1851 het eerste inktbuis- en naaldsysteem ontwikkelde voor gebruik met Edisons roterende elektrische pennen. Slechts 20 dagen nadat O'Reilly zijn tattoo-inktreservoir patenteerde, patenteerde een man met de naam Thomas Riley de eerste single-coil tattoo machine in Londen, Engeland. Kort daarna, creëerde mede Londenaar Alfred Charles South de eerste tattoo machine met dubbele spoel. De ideeën van deze grondleggers van het moderne tatoeëren zijn sindsdien voortdurend verbeterd. Sinds O'Reilly, Riley en South de eerste drie versies van de roterende en spoel tattoo machines uitvonden, is de tattoo machine met sprongen geëvolueerd. Spoel tattoo machines zijn niet meer zo zwaar dat ze aan het plafond moeten worden opgehangen om te kunnen werken, zoals South's eerste dubbel-spoel tattoo machine. Roterende tattoo machines zijn nog geavanceerder en behoren tot de stilste tattoo machines die vandaag beschikbaar zijn. Laten we eens kijken naar wat deze twee soorten moderne tatoeage machines maakt.

Hoe werkt een tattoo machine? Roterende en coil/ spiraal tattoo machines werken op twee verschillende manieren om hetzelfde doel te bereiken. Inkt inbrengen onder het huidoppervlak (d.w.z. epidermis) en het afzetten in de secundaire huidlaag, dermis genaamd. Op een roterende tattoo machine is de naaldstaaf bevestigd aan een naald bovenop een cilindrische motor, die met de klok mee draait, waardoor de naald-staaf op een lineaire manier heen en weer beweegt terwijl de motor draait (zie hoofdafbeelding links). Die beweging brengt de tattoo-naalden in de huid en trekt ze soepel terug, in een reeks constante, vloeiende bewegingen.

Spoel tattoo machines werken heel anders, op een veel ingewikkeldere manier. Ze maken gebruik van elektromagnetische stroom om een circuit te creëren en te verbreken op een cyclische manier, waarbij de naalden die aan de machine zijn bevestigd naar voren in de huid worden gebracht wanneer het circuit wordt gecreëerd en teruggetrokken wanneer het circuit wordt verbroken. Die onderbreking in het circuit zorgt ervoor dat het elektromagnetische veld even stopt, waardoor de ankerstang loskomt van de spoelen. De aan de ankerstang bevestigde veer wil terug naar zijn natuurlijke positie, en trekt de ankerstang mee omhoog. Wanneer de voorste veer weer contact maakt met de contactschroef, worden de stroomkring en het elektromagnetische veld hersteld. Dan begint het proces opnieuw: de ankerstang wordt weer naar beneden getrokken, de aangesloten naalden worden in de huid geduwd, de voorste veer wordt van de contactschroef getrokken en het circuit wordt opnieuw verbroken. De manier waarop een spoelmachine wordt aangedreven creëert een hamer achtig effect dat de tatoeage naalden krachtiger in de huid duwt dan met een roterende motor het geval zou zijn. Er wordt constant vermogen geleverd aan een roterende motor, waardoor deze in een vloeiend, kloksgewijs patroon blijft bewegen, waarbij de naalden in de huid worden geduwd en er soepeler weer uit worden getrokken. Roterende tattoo machines zijn daarom zachter voor de huid, en tatoeages gemaakt met roterende tattoo machines genezen vaak sneller en met minder littekens - vooral wanneer ze door beginnende tattoo artiesten worden gezet. Dat gezegd zijnde, als je houdt van de drukte van tattoo machines die traditioneel geassocieerd wordt met tattoo shops, dan is een coil tattoo machine de beste optie voor jou, vooral als je een ervaren artiest bent die een coil machine met finesse kan beheersen. Rotary machines zijn ongelooflijk stil in vergelijking, en er zijn minder bewegende delen betrokken, wat betekent dat ze weinig onderhoud vergen dan traditionele spoelmachines.

Voor- en nadelen van roterende vs. coil tattoo machines

Prijs Aangezien roterende machines naalden accepteren die een cartridgesysteem hebben, heb je niet noodzakelijk meer dan één machine nodig. De kosten van één machine zijn echter meestal hoger dan die van een spoel (meestal rond de 300 euro). Als je het cartridgesysteem niet gebruikt, loopt u tegen hetzelfde probleem aan als bij spoelen, waar u meerdere machines nodig hebt.

Verschijning Rotary machines zijn minder herkenbaar als stijl van tattoo machine en hebben doorgaans veel minder opties en instellingen.

Geluid Roterende machines maken bijna geen geluid, wat vaak als een positief kenmerk wordt gezien; het gezoem dat wordt geassocieerd met een spoelmachine is luid en hinderlijk voor veel artiesten en klanten. Sommige artiesten houden echter van het aparte geluid van een coil-machine.

Vibratie Roterende machines bewegen niet op dezelfde manier als een spoel met veren, dus ze liggen veel soepeler in de hand en veroorzaken geen trillingen die de hand of de huid beïnvloeden.

Gewicht De meeste tattoo artiesten verkiezen het lichte gewicht van een rotary, boven een zware spoelmachine. Anderen vinden dat het gewicht van een spoel helpt om de machine onder controle te houden voor preciezer werk. 

Gebruiksgemak Hoewel roterende machines veel minder kennis vereisen om te bedienen, zijn de instellingen niet zo gemakkelijk te controleren of te configureren. Dit komt omdat ze gemaakt zijn om consistent te zijn voor alle machines. 

Vervangende onderdelen Door de manier waarop roterende machines zijn gemaakt en ontworpen, moet de kunstenaar, als er iets kapot gaat of niet werkt zoals hij wil, de machine terugsturen voor onderhoud/reparatie of een nieuwe kopen. Bij een coil machine is dit een stuk makkelijker zelf te verhelpen.

Snelheid Sommige artiesten vinden dat ze veel sneller zijn met een roterende machine, dit hangt af van hoe ervaren en gewend de tattoeërder is met het hanteren van de machine. 

Schoonmaak De meeste rotaries zijn ofwel volledig afwasbaar, waardoor ze een veel veiliger machine zijn om te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen. Goede tatoeëerders wikkelen hun machines nog steeds in voor het tatoeëren.

Back to blog